četrtek, 24. oktober 2013

Zobniki iz tehnične plastike

Zobniki so strojni elementi, ki jih srečujemo v številnih strojih in napravah. Njihov primarni namen je prenos vrtilnega momenta iz pogonske na gnano gred. Z zobniki lahko tudi krmilimo prestavna razmerja z vrtilnimi hitrostmi oziroma številom zob gnanega in gonilnega zobnika. Z našimi sodobnimi materiali kot so poliamidi, ki smo jih razvili pod blagovno znamko TRAIDAMID in PTFE, ki jih tržimo pod lastno blagovno znamko TKG® FLON, širša javnost pozna ta material pod imenom Teflon, izdelujemo zobnike vseh vrst. Zobnike izdelujemo s preciznimi CNC tehnologijami, kar zagotavlja uporabniku brezhibno delovanje zobnika v zobniškem prenosu.

Tokrat predstavimo lom obstoječega zobnika na tračni žagi zaradi nepravilne uporabe žage v smeri preobremenitve med žaganjem jekla. V podjetju POLITRIM, d.o.o., smo izdelali nadomestni zobnik iz poliamida z dodatkom olja, ki ga tržimo pod lastno blagovno znamko TRAIDAMID® G OIL (PA6G+OIL), ki ga prikazuje spodnja slika. V kolikor potrebujete izdelavo strojnih elementov iz tehnične plastike, smo pravi naslov. 

Poškodovan zobnik (levo) ter novi zobnik izdelan v našem podjetju iz PA6+OIL v zobniškem prenosu.
Spodnja slika pa prikazuje zobnik iz našega PTFE materiala TKG® FLON. V naboru naše tehnične plastike imamo številne ostale polimerne materiale, ki jih skrbno izbiramo pri izdelavi zobnikov v odvisnosti od njihove končne uporabe. 


Zobnik izdelan iz PTFE.